När olyckan är framme

Att drabbas av en trafikolycka är något som kan chocka och skada en person kolossalt mycket. Många personer kommer ihåg sin riskutbildning och pratar om riskfaktorerna bakom en olycka. Det kan vara lätt att säga att man undviker alkoholen när man ska köra, eller att man vilar istället för att sätta sig trött bakom ratten. Problemet med det är att den du möter kanske inte var lika klok som du. Därför kan det vara viktigt att vara väl förberedd om en olycka skulle vara framme.

olycka med en kvinna i bil

Olyckor sker lätt och för den som någon gång varit ute i trafiken är oftast väldigt medveten om detta. Det kan vara att man sett en olycka, varit med i en, varit nära att hamna i en olycka eller kommit efter. Är man först på plats så är det inte helt ovanligt med att man direkt larmar till räddningstjänst. Men vad händer därefter? Personerna i olyckan kan vara skadad och är i behov av din hjälp, därför är det bra att kunna handskas med det på ett bra sätt. Det finns en bra första hjälpen guide hos Vikingsverige som man kan följa för att lära sig att reagera på bästa sätt vid en olycksplats:

  • Larma, det är självfallet det första man gör. Man larmar om att en olycka har skett, vart och hur är det som de undrar mest. För de som inte vet så är numret till räddningstjänst vid akutsituationer 112.
  • Om det behövs så bör du påbörja livräddningen, kontrollera skador och se till att personen andas. Stort nej på att ge vatten eller försöka flytta någon för mycket om de klagar på nacksmärtor. Om nöden kräver så kan man behöva hjälpa personen ur bilen, om det exempelvis läcker olja eller liknande.
  • Om personen drabbas av hjärtstopp så kan det bli nödvändigt för dig att utföra hjärt- och lungräddning. Frigör luftvägar genom att lyfta patientens käke uppåt. Därefter ska man lokalisera rätt punkt för att utföra hjärtmassage. För den som är osäker så bör man studera hjärtmassage innan man försöker sig på det. Sedan är det konstgjord andning och här är det viktigt att huvudet ligger i rätt position och att luftvägarna är öppnade.

Det viktigaste man kan göra som första person fram till olycksplatsen eller när man varit inblandad är att få en övergripande syn över platsen.

Saker är inte alltid som de ser ut

Det är sant att det som man först ser vid en olycka måste inte vara det som faktiskt stämmer överens med den verkliga bilden. Ett problem som ofta uppstår är när en person i chocktillstånd reagerar annorlunda från det man kan förvänta sig. Det luriga med chock är att man kan reagera på alla möjliga olika sätt. Det kan vara en efterchock som kommer långt efter olyckan som är svår att hantera, men medan olyckan sker så är man lugn som en filbunke. Men också den hysteriska chocken där personen inte går att kommunicera med alls. Alla dessa scenarier är det långt ifrån alla som kan hantera. Därför kan det bli en chock i sig att anlända först och inte veta hur man ska handskas med situationen. Få en överblick om antalet skadade och i vilken mån de behöver vård, den som skriker högst är kanske inte den som behöver vård mest och tvärtom.